Hoewel deze bredere focus al zichtbaar is in onze projecten, zat dit er nog niet in onze naam. Maar in onze nieuwe naam wél! Ter ere van deze mijlpaal deelt Ewald Schaap zijn inzichten uit de reis van kennisnetwerk naar onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in Source-to-Pay.
Eén gezamenlijke missie
Zeven jaar geleden herkenden Derek, Ewald, Robert-Jan en nog een paar zelfstandige P2P-professionals bij elkaar dezelfde frustratie: “De ontwikkelingen in het vakgebied gaan langzaam. Veel bedrijven zijn bezig om zelf het wiel uit te vinden. Zonde, want het kan zoveel sneller. Daarom is P2P & Verder gestart als kennisnetwerk - een platform voor alle professionals in dit mooie vakgebied,” vertelt Ewald.
Zo ontstond een reeks aan kennis- en ontbijtsessies waarin verschillende onderwerpen binnen het vakgebied werden behandeld. Dit was een succes! “We vinden het waardevol om kennis met elkaar te delen,” vult Ewald aan.
Bovendien vroegen diverse opdrachtgevers het drietal of zij naast het delen van kennis, óók S2P-projecten konden oppakken. “Als verzameling van ZZP’ers waren we niet ingericht op projecten van die orde. Daarom zijn we 5 jaar geleden de coöperatie gestart. Nu doen we hetzelfde werk onder onze nieuwe naam S2P & More.”
Veranderingen in het S2P-landschap
Ondanks het tempo van de ontwikkelingen, ziet Ewald wel degelijk veranderingen in het Source-to-Pay vakgebied. “Vijf jaar geleden was het onderwerp Robotics in een hot thema. Als systemen niet goed met elkaar praten, kan Robotics een handige oplossing zijn om handmatig werk te automatiseren.”
“Tegenwoordig draaien er veel robots in het S2P-proces en is generatieve AI echt een belangrijke trend. ChatGPT en Copilot worden bij steeds meer organisaties gebruikt in het Inkoopproces. S2P-leveranciers zijn er nu mee bezig om deze techniek te integreren in hun toepassingen,” vult Ewald aan.
Daarnaast merkt Ewald op dat de rol van inkoop verandert: “Van oudsher focuste de afdeling Inkoop zich bij veel organisaties op kosten reductie en het maximaal uitonderhandelen van prijzen. Tegenwoordig heeft Inkoop een meer strategische rol. Inkoop is meer gericht op innovatie en loopt voorop in het thema duurzaamheid.”
“Dit heeft ook gevolgen voor het S2P-proces. 5 jaar geleden had het thema duurzaamheid een kleine rol in de P2P-projecten die we deden. Nu is het niet meer weg te denken.” vertelt Ewald.
Kennis als de sleutel tot succes
Hoe navigeer je door dit veranderende landschap? Door continu kennis op te doen. “Met onze kennissessies hopen we organisaties aan het denken te zetten. We willen een aanjager zijn voor het benutten van de kansen voor een effectief S2P-proces,” zegt Ewald.
“In de dagelijkse gang van zaken, ben je vaak druk bezig met het draaiende houden van de organisatie. Procesverbetering komt dan niet altijd van de grond. Daarnaast is het soms zoeken naar wat de beste volgende stap is voor je organisatie: Is het verstandig om te verbeteren binnen het bestaande proces? Of is het tijd om een grote stap te zetten? Dit verschilt per organisatie. Het sparren met professionals van andere organisaties helpt je en verbreedt je blik.” vertelt Ewald.
Vergeet het menselijke aspect niet
Bij een Source-to-Pay project draait het niet alleen om systemen en processen. Mensen zijn het meest belangrijk. Een verbeterproject raakt veel gebruikers in de organisatie en verschillende partijen zijn erbij betrokken. “Onze aanpak is dat we de mensen meenemen. We slaan de brug tussen de afdelingen Finance, Inkoop, IT en de Business en naar de technische mogelijkheden van de software. Het samenwerken en vormen van een netwerk zit in onze wortels,” vertelt Ewald.
Samenwerking is cruciaal voor een effectief proces. “Stel je bent als inkoper bezig met het sluiten van een nieuwe deal met een leverancier. Vaak zien we dat de afdeling Finance hier te weinig bij betrokken is. Dan is de nieuwe deal wel gemaakt, maar zijn de factuurstromen inefficiënt. Je moet samen onderzoeken wat voor beide afdelingen het beste werkt,” aldus Ewald.
Met de juiste stappen, verbetert je S2P-proces
Eén stap in het verbeteren van je Source-to-Pay proces is het delen van kennis en ervaringen. Onze kennissessies bieden hier alle ruimte voor. “Niet alleen wij delen onze kennis. Het is juist waardevol om mede inkopers, financials en softwareleveranciers te ontmoeten en om van elkaar te leren. Daarom organiseren we komend jaar ook weer verschillende kennissessie!” vertelt Ewald enthousiast.
Wil je erbij zijn en ontdekken hoe je S2P-proces bijdraagt aan jouw organisatiedoelen? Meld je aan voor een van onze events