Hoe integreer je AI en duurzaamheid binnen je organisatie?

Met AI kun je veel tijd, energie en daarmee geld besparen. En met duurzame veranderingen blijf je compliant én kan je vooroplopen in de markt. Maar hoe zet je AI en duurzaamheid succesvol in? In deze blog krijg je inzichten en handvatten om deze twee succesvol te integreren in je dagelijkse processen en strategie.

Hoe integreer je AI en duurzaamheid binnen je organisatie?

Waarom AI en duurzaamheid?

Onze S2P-expert Ewald Schaap analyseerde onlangs vijf toonaangevende onderzoeksrapporten. Hieronder vielen het rapport van Gartner, The Hackett Group en Ardent Partners. Uit deze analyse kwamen vier duidelijke trends naar voren die het landschap van Source-to-Pay en bedrijfsvoering sterk beïnvloeden. Tijdens onze kennissessie in november zoomden we in op twee van deze trends: AI en duurzaamheid.

In deze blog gaan we een stap verder. We delen kort wat deze trends inhouden, maar gaan vooral in op de praktische toepassing binnen je organisatie. Hoe maak je je bedrijfsprocessen AI-proof? En hoe zet je duurzaamheid om in concrete resultaten? We geven je inzichten en praktische handvatten om AI en duurzaamheid succesvol te integreren in je dagelijkse processen en strategie.

Trends: hoe kan ik ze interpreteren?  

Als we trends onder de loep nemen, gebruiken we vaak de Procurement Hype Cycle van Gartner als leidraad. Deze grafiek laat zien wat de huidige trends zijn en hoe je deze als inkoop- of financeprofessional kunt interpreteren. Zo krijgen we inzicht in de risico’s en kansen die een innovatie of trend met zich meebrengt. De Procurement Hype Cycle laat zien welke vijf fases een ontwikkeling doorloopt:  

  1. Innovation trigger:  

De start van een ontwikkeling. Een nieuwe technologie wekt veel interesse op. In deze fase draait het om nieuwsgierigheid en de eerste verkenningen.  

  1. Peak of inflated expectations:  

De technologie krijgt veel aandacht en wekt hoge verwachtingen. De ontwikkeling van generatieve AI bevindt zich in deze fase. De ontwikkeling gaat snel, maar de tools en de technieken moeten nog verder worden verfijnd.

  1. Trough of disillusionment:  

Na de hype volgt de realiteit: vroege experimenten leveren wisselende resultaten en het enthousiasme neemt af. Voor generatieve AI kan dit betekenen dat organisaties worstelen met de betrouwbaarheid of het managen van verwachtingen. Toch is deze fase essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit en het stimuleren van duurzame innovatie.  

  1. Slope of enlightenment:  

De vraag stabiliseert en early adopters beginnen de eerste voordelen te benutten. Steeds meer organisaties ontdekken hoe ze de innovatie praktisch kunnen toepassen. Dit is het moment waarop kansen worden omgezet in strategie en waarde kan worden gerealiseerd.  

  1. Plateau of productivity:  

De technologie is volwassen en wordt breed ingezet. Het is duidelijk welke leveranciers effectieve oplossingen bieden. Organisaties hebben een goed begrip van de best practices en de invoering is gestroomlijnd.

Zo zet je AI op de kaart in je organisatie

AI bevindt zich nog in de beginfase van de Procurement Hype Cycle. Als onafhankelijke Source-to-Pay consultants hadden we verwacht dat de integratie van AI in S2P-applicaties sneller zou verlopen. In de praktijk blijkt echter dat de complexiteit van data en de omvang van bedrijfsprocessen de vooruitgang vertragen.

Het opstellen van een business case en het overtuigen van de interne organisatie om AI te omarmen, brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Toch zijn er een aantal elementen waarmee jij je interne organisatie mee kunt nemen en om zo je bedrijfsprocessen klaar te stomen voor AI.

  • Strategie en visie

Bedrijven die vooroplopen hebben vaak een duidelijke visie op AI en hoe deze waarde toevoegt aan hun bedrijfsprocessen. Zij stellen meetbare doelen op, zoals procesoptimalisatie, kostenbesparing of klanttevredenheid. Het opstellen van een meerjarige roadmap waarin AI centraal staat, helpt om focus en prioriteit te waarborgen.

  • Innovatieve bedrijfscultuur

Een innovatieve cultuur binnen de organisatie is een voedingsbodem voor het integreren van AI binnen de bedrijfsprocessen. Bedrijven die openstaan voor AI als middel om hun producten of diensten te verbeteren, experimenteren met deze nieuwe technologie. Teams krijgen de vrijheid om te testen en te leren, waardoor ze sneller tot nieuwe inzichten en optimalisaties komen.

  • Kennisontwikkeling

AI vraagt om nieuwe vaardigheden. Vooroplopende bedrijven investeren in opleidingsprogramma’s en trainingen om hun medewerkers klaar te stomen voor de toekomst. Dit zorgt niet alleen voor kennisopbouw, maar ook voor draagvlak binnen de organisatie.

  • Sterk datamanagement

Bedrijven die hun data goed georganiseerd hebben in één centraal systeem, hebben vaak een voorsprong. Hiermee kunnen ze namelijk trends analyseren, rapportages optimaliseren en gericht innoveren. Een solide datamanagementstructuur maakt AI-projecten haalbaar en schaalbaar.

Organisaties combineren een duidelijke strategie met innovatie, kennisontwikkeling en sterk datamanagement om AI op de kaart te zetten. Dit biedt niet alleen voordelen zoals procesoptimalisatie en kostenbesparing, maar versterkt ook de toekomstbestendigheid van de organisatie. De praktische vertaalslag die hierbij nodig is, zien we ook bij duurzaamheidsambities. Met de juiste aanpak en tools kunnen bedrijven hun doelen op beide vlakken realiseren.

Duurzaamheid als integraal onderdeel in de bedrijfsvoering  

Steeds meer wordt duurzaamheid een noodzaak. Nieuwe regelgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en ESRS (European Sustainability Reporting Standards), leggen bedrijven steeds strengere eisen op om CO₂-neutraal te zijn in 2050. Stakeholders verwachten dat organisaties duurzaamheid serieus nemen. Ook biedt duurzaamheid een kans om kosten te besparen en je organisatie te onderscheiden van concurrenten.  

Toch merken wij dat veel organisaties worstelen met de praktische implementatie. Hoewel het merendeel van de bedrijven ambitieuze doelen stelt, ontbreekt vaak de concrete actie om die doelen te behalen. Jaarverslagen tonen beperkte investeringen. En duurzaamheid lijkt soms een stip op de horizon, in plaats van een integraal onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hoe kunnen organisaties hun duurzaamheidsambities waarmaken?

  1. Doelen concretiseren met KPI’s

Vertaal je duurzaamheidsdoelen naar concrete KPI’s en actieplannen. Het inkoopbeleid is een goed startpunt: duurzame leveranciers selecteren is belangrijk, maar alleen effectief als je duidelijk definieert wat "duurzaam" betekent en hoe je dat meet.

  1. Inzicht en tooling

Toegang tot betrouwbare data is belangrijk om duurzaamheidsprestaties inzichtelijk te maken. S2P-tools met ESG-modules, zoals EcoVadis of IntegrityNext, helpen bijvoorbeeld bij het beoordelen van leveranciers op duurzaamheid. Ook ondersteunen ze in het analyseren van spend op basis van CO2-uitstoot.  Met inzicht in je data kun je gerichter sturen op verbeteringen.

  1. Gedragsverandering in de organisatie

Duurzaamheid vraagt om gedragsverandering. Met guided buying kun je medewerkers stimuleren om duurzame keuzes te maken. Daarnaast kun je inkoopteams trainen in het toepassen van duurzaamheidsrichtlijnen in sourcing- en contractonderhandelingen.  

  1. Experimenteren en snel impact maken

Start met een pilotproject waarbij de impact snel zichtbaar is. Dit helpt om vertrouwen binnen de organisatie te winnen en draagvlak te creëren. Bouw daarna stapsgewijs verder uit naar andere processen en categorieën.

Met de vier handvatten kun je aan de slag om duurzaamheid ook binnen jouw organisatie een centrale plek te geven. Er zijn een aantal goede praktijkvoorbeelden van organisaties die duurzaamheid succesvol toepassen en daarmee niet alleen processen verbeteren, maar ook groene innovaties stimuleren. Zo heeft Intergamma het afgelopen jaar duurzamere verfsoorten geïntroduceerd en richt St. Antonius ziekenhuis zich op afvalreductie door meer in te zetten op recycling.  

Jouw uitdaging in goede handen

Meegaan met trends zoals AI en duurzaamheid is meer dan mooie woorden op papier. Met deze handvatten zet je deze ontwikkelingen om in concrete acties binnen je organisatie. Ons advies: ga er vooral mee aan de slag, experimenteer en ontdek wat het beste aansluit bij jouw organisatie.  

Loop je toch nog tegen uitdagingen aan, zoals bij het opstellen van een sterke business case? Wij staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe wij je verder kunnen ondersteunen.  

Tags bij deze post

Verder lezen

S2P & More op Social Media

Sorry, om onze posts te lezen zult u de cookies moeten accepteren
Pas hier uw voorkeur aan.